Min inspirationstur til Ghana

Selvom jeg har boet i Danmark en stor del af mit liv, er det ikke indtil for 6 år siden, at jeg begyndte at stille mig selv spørgsmål om, det at være afrikaner i Danmark. At komme her som barn, har betydet, at det jeg vidste om det afrikanske kontinent, er noget, jeg har lært i det danske skoler og fået fortalt af andre med ikke afrikansk baggrund. Således gik man igennem skolesystemet og ud på arbejdsmarkedet baseret på andres opfattelser af, hvad man er, og hvilke forventninger, der er til en med en anderledes baggrund. Min generation af afrikanske børn, vi er vokset op uden forbilleder eller repræsentation i det offentlige rum. Repræsentation er utrolig vigtigt for vores selvopfattelse og selvværd. Og det resulterede i, at man droppede ideen om at blive repræsenteret, men derimod at blive sin egen repræsentant i det felt man er i, for de yngre generationer.

Første gang jeg så en kvindelige kok, der lignede mig på dansk tv, var i 2016. Jeg var både chokeret og begejstret på samme tid. At se en afrikansk kvindelig kok træde frem i et andet lys, end det man er vant til og med så meget erfaring, var ligesom at se ind i min egen fremtid. Jeg blev overvældet af glæde og inspiration. Jeg vidste med det samme, at jeg skulle møde hende. Problemet var bare, at hun boede i Accra, Ghana. Jeg ringede straks til min søster og fortalte hende, at jeg bare skulle til Ghana og møde Selassie Atadika. Derfra gik vi i gang med at planlægge min tur til Vestafrika, og det var første gang jeg skulle til Afrika helt alene. Jeg skrev en e-mail til Selassie, hvor jeg introducerede mig selv, og min oplevelse med afrikanske kokke på dansk tv, og til min store overraskelse tog hun imod mig med åbne arme.

Da jeg endelig landede i Accra, blev jeg inviteret hjem til Selassies barndomshjem, og det er det samme sted, hvor hun har sin base med sit køkken: Midunu – som betyder ”vi skal spise”. Midunu har ikke fast menukort eller adresse. Der er altid nye menuer og forskellige steder i byen, når Midunu inviterer til middag. Konceptet er inspireret af Selassies humanitære arbejde på det afrikanske kontinent. Den nomadiske stil er inspireret af, at hun ønsker at bringe de 54 lande til deres ret, et land ad gangen, i den rigtige atmosfære og med det ønsker hun at fremhæve mangfoldigheden og historien bag kontinentets mange køkkener. For et så stort kontinent som det afrikanske er der nok at tage fat i, og Midunu tilbyder en kulinarisk rejse gennem gastronomien i Afrika. Mit første indtryk af Selassia var en meget imødekommende kvinde med masser af ekspertise og stor indsigt i Afrikas historie. Her lærte hun mig meget om Afrikas ernæringsproblematikker, og hvorfor det er vigtigt, at man forstår og bringer fokus tilbage til kontinentets kulinariske arv.

Selassia Attidake og Midunu.

”Alt har en værdi, og hvordan giver jeg det værdi? Hvordan får jeg os Ghanesere til at respektere de råvarer, de produkter, og den mad vi har her?” Selassia Attidake

Selassia har både arbejdet med FN, hun har en master i Internationale Anliggender fra Colombia Universitet og certifikat fra Culinary Institute of America. Hun er stiftende medlem af Trio Toque, den første nomadiske restaurant i Dakar, Senegal. Selassia bragte sine erfaringer og innovative tilgang til det afrikanske køkken hjem til Ghana i 2014.

Selassia åbner døren til Ghana gennem sin mad, med hendes personale belyser Selassia Afrikas store og forskelligartede kulinariske arv. Hun håber, at hendes personale, og hendes arbejde vil inspirere flere kvinder til at bevæge sig udover deres traditionelle rolle som hjemmekokke og bærere af den kulinariske tradition og gå ind i Afrikas fine dining-industri.

Midunu er en nomadisk restaurant i Accra, Ghana, der fejrer Afrikas kulturelle og kulinariske arv. Dets mål er at skabe oplevelser, hvor kultur, samfund og køkken krydser hinanden. Midunu anvender lokale, sæsonbetonede og underudnyttede ingredienser til at tilvejebringe sine menuer. Med et øje for miljø og bæredygtighed gør Midunu en dyd ud af at gøre en samfund for lokalsamfundet, og det har tiltrukket en masse opmærksomhed fra hele verden.

At opleve Ghana var en stor oplevelse for mig. Det var ikke kun mødet med det ghanesiske køkken, her mødte jeg fantastiske kokke fra Ghana og nabolandene, og lærte rigtig meget om det Vestafrikanske køkken. Det Ghanesiske folk er utrolig imødekommende og gæstfrie. Ghana var et af de første lande i Afrika til at opnå selvstændighed. Landet var en britisk koloni frem til 1957 og har 25,7 millioner indbyggere. Der tales mere end 50 sprog i Accra. Det er virkelig et spændende land, som har rigtig meget at byde på. Jeg var så søgende for en sundere selvopfattelse, og jeg fandt meget mere end, jeg havde håbet på, og jeg ser frem til at vende tilbage igen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *