Afrikas nye køkken

Det afrikanske køkken fortjener sin plads i solen. Det er aldrig en nem opgave at introducere et anderledes køkken – slet ikke i Skandinavien, men ikke desto mindre er det en opgave, jeg har taget på mig, selvom jeg er klar over, hvilke udfordringer det bringer med sig. Rejser man lidt mere sydpå, er det afrikanske køkken ikke en fremmedhed. Så sent som i januar fik en restaurant i Frankrig, med sin fusion af det afrikanske og japanske køkken, en af de eftertragtede Michelin stjerner. Jeg har været i restaurationsbranchen i 10 år, og har arbejdet med alverdens køkkener, men aldrig det afrikanske. Det var igennem den erfaring, jeg så, hvordan madkulturer fra hele verden er repræsenteret, at jeg spurgte mig selv, hvor er det afrikanske køkken? Og denne iagttagelse fik mig til at ville undersøge det afrikanske køkken og den afrikanske madkultur nærmere. Afrikansk madlavning er ikke kun en stor tallerken med ris og sauce, og det handler ikke om at ændre det autentiske køkken, det handler om at kigge indad og kombinere det autentiske køkken med det 21. århundredes håndværk.

Det afrikanske køkken har ikke haft en chance for at forny sig gennem mange generationer. Tiden er kommet for et nyt afrikansk køkken, og tiden er moden til en ny fortælling om den afrikanske madkultur.

En ny generation af afrikanske kokke er på vej frem. Gennem deres mad vil de fortælle en anden historie om Afrika. Og sådan begynder miniserien om opblomstringen af det afrikanske køkken anført af en ny generation af afrikanske kokke.

I nutidens ånd er det nye afrikanske køkken ved at tage form og indtage sin plads på den afrikanske jord. I 7 afrikanske lande er 7 afrikanske kokke vendt tilbage til kontinentet for at (videre)udvikle Afrikas smage, uddanne om ernæringsmæssige behov, gastronomi, og vigtigst af alt bringe fokus tilbage på Afrikas råvarer og ingredienser. Det er et spørgsmål om tid før verden får øjnene op for de anderledes og spændende madoplevelser.

Personligt opdagede jeg udviklingen i 2016, og med stor begejstring drog jeg til Afrika, for at følge med, lære og forstå Afrikas nye køkken. Hvis du befinder dig på det afrikanske kontinent, kan jeg kun anbefale, at du slår et smut forbi:

Rwanda

Chef Dieuveil Malonga

Restaurant LAB meza malonga

Kigali

Ghana

Chef Selassie Atadika

Private and nomadic dinning

Accra

Sydafrika

Chef Kobus Van der Merwe

Restaurant Wolfgat

Cape Town

Etiopien

Chef Yohanis Hailemariam

Restaurant Weyra

Addis Ababa

Mauritius

Chef Dominique Arsenius

Restaurant La clef des champs

Port Louis

Angola

Chef Rui Sa

Restaurant A gralha

Luanda

Marokko

Chef Moha

Restaurant Dar Moha

Marrakech

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *